Valori și principii

Click pe imagine pentru un alt fel de exprimare

Odată depășită nevoia unei situații materiale decente, principiile și valorile devin singurele puncte de reper în viața fiecăruia dintre noi. Chiar dacă se observă un oarecare consens în acceptarea la scară largă a ideei că fără principii și valori societatea devive un loc ostil, sunt puțini aceia dispuși să reflecte constant și să interiorizeze la nivel personal, familial sau organizațional această realitate.

Putem observa în fiecare zi oameni sau entități umane care au acces, din perspectivă materială, la orice tip de resursă. Își permit cele mai noi gadget-uri, vacanțe, tehnologii, consultanți, specialiști s.a. Cu toate acestea, sunt evidente semnele că ceva nu merge, comportamentul putând fi descris ca arogant, exclusivist, respingător – toate acestea nefiind altceva decât consecințele unei “dezorientări” specifice celor care au considerat latura materială principalul drive la nivel intrinsec.

O învățătură deosebit de valoroasă provine, ca în multe dintre cazuri, de la un proverb din popor – “nu pune carul înaintea boilor!”. Este valabil și în contextul de față. Angrenarea întregii energii pentru “a face bani, după care mai vedem”, este un exemplu pe care proverbul amintit îl descrie foarte bine.

Situația materială de un anumit nivel trebuie să fie o rezultantă a principiilor și valorilor. Astfel, o dată bifat palierul material, omului îi rămân reperele pe baza cărora să-și satisfacă și celelalte nevoi ale piramidei lui Maslov. În caz contrar, dispare motivația de a descoperi și de a urmării perspective ale existenței umane cu adevărat spectaculoase cum ar fi cultura, spiritualitatea, leadeshipul, cercetarea, înțelegerea fenomenelor mai puțin vizibile, ajutorul dat celui aflat în nevoie s.a.m.d .

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.